Idealny przepis na… imprezowe przekąski

15

Zapraszam znajomych do domu na wieczór. Planuję kupić chipsy, paluszki i alkohol. Nie, tym razem nie będę się męczyć. Nie, nie tym razem. Rano w dniu, kiedy mają do nas przyjść, zaczynam lekko panikować. Zaczynam czuć jakieś spięcie w żołądku. Pękam. Zanurzam się w odmętach internetu w poszukiwaniu czegoś, co nie zajmie pięć godzin, a będzie smaczne. Spanikowana biegnę do sklepu, zostawiam tam fortunę, bo robię zakupy bez ładu i składu. W końcu wchodzę do kuchni i nerwowo wszystko przygotowuję. Ledwo się wyrabiam i oczywiście nie mam czasu na ogarnięcie siebie. To scenariusz, który powtarza się prawie zawsze. A tak łatwo można go uniknąć. Wystarczy wiedzieć, co mniej więcej mogę zrobić na szybko. Takie po prostu imprezowe przekąski.

Imprezowe przekąski

Tortillowe wrapy

Składniki:

  • placki tortilli
  • serek almette ziołowy
  • polędwica sopocka
  • sałata lodowa

Placek smarujemy serkiem almette, kładziemy na niego liście lodowej sałaty. Potem na środku układamy trzy plastry polędwicy sopockiej. Zawijamy i kroimy na „plastry”. Przekłuwamy wykałaczką. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.

Imprezowe przekąski

Rukolowa szynka

Składniki:

  • szynka parmeńska (albo serrano – nam bardziej smakuje)
  • rukola

Wykonanie jest banalne. Rukolę owijamy szynką i przekłuwamy wykałaczką. Proste i szybkie!

Imprezowe przekąski

Sałatka makaronowa (bardzo sycąca!)

Składniki:

  • 2 zupki chińskie Vifon (złoty kurczak – rosół)
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży ogórek
  • 3 papryki (w różnych kolorach)
  • kostka (25 dag) szynki
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy (z zupki chińskiej)
  • mały słoik majonezu

Zalewamy makaron gorącą wodą i czekamy pięć minut. Odlewamy wodę i nie dodajemy przypraw. Miażdżymy czosnek, kroimy ogórka, paprykę i wędlinę w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z makaronem, dodajemy przyprawy z zupek (ale tylko te suche, bez tłuszczu) i zagęszczamy majonezem.

Imprezowe przekąski

Mini pizze

Składniki (w zasadzie pełna dowolność):

  • ciasto francuskie
  • zioła prowansalskie
  • keczup
  • ser żółty
  • dodatki: pepperoni, oliwki, kapary, pieczarki itp. itd.

Ciasto francuskie dzielimy na małe prostokąty. Każdy z nich smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Potem układamy wszystkie dodatki i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do urośnięcia ciasta i zarumienienia sera. Pyszne na ciepło i zimno :)

Imprezowe przekąski

Deska serów

Składniki (pełna dowolność):

  • kostka żółtego sera
  • kostka camemberta
  • kostka brie
  • kostka jakiegoś sera pleśniowego
  • miseczka oliwek
  • + sosy: czosnkowy, 1000 wysp, słodki sos chilli

Imprezowe przekąski

Quesadilla

Składniki (na 32 trójkąty):

  • 8 placków tortilla (ja używam tych z Biedronki)
  • 3 duże pomidory
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka kolendry (od biedy może być pietruszka)
  • 1,5 łyżki octu białego winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i cukier
  • 150g sera żółtego (najlepiej cheddar)

Salsę przygotowujemy najlepiej kilka godzin przed podaniem i wstawiamy do lodówki, żeby smaki się porządnie przegryzły. Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy dwa ząbki czosnku i kolendrę. Wszystko mieszamy i dodajemy ocet i oliwę, a także sól, pieprz i odrobinę cukry (żeby podbić smak pomidorów). Wszystko mieszamy i chowamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ścieramy żółty ser na grubych oczkach. Bierzemy placek tortilli i na połowę wykładamy salsę, posypujemy serem i składamy placek na pół. Dociskamy i wrzucamy na suchą patelnię. Podsmażamy z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i kroimy jeden placek na cztery trójkąty.

Danie jest pyszne na ciepło i zimno.

Imprezowe przekąski

Szaszłyki caprese

Składniki:

  • pomidorki
  • mini-mozarelle
  • bazylia

Nadziewamy składniki na wykałaczki ;) To jest po prostu imprezowa wersja najlepszej sałatki caprese. Do koreczków można dodać jeszcze oliwkę, bo bardzo dobrze się komponuje.

Imprezowe przekąski

French-dogi

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • frankfurterki (albo parówki)
  • ketchup
  • zioła prowansalskie
  • pestki słonecznika
  • opcjonalnie dodatki – oliwki, ser żółty
  • jajko

Ciasto kroimy w duże prostokąty. Środek smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Dodajemy też wszystkie dodatki i kiełbaski. Zawijamy i zaklejamy ciasto francuskie. Z wierzchu smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy do czasu urośnięcia i zarumienienia ciasta.

ZOBACZ WSZYSTKIE MOJE PRZEPISY

Znacie może jakieś fajne, tanie i szybkie przepisy na przekąski imprezowe?

Zakochana, uśmiechnięta, wieczna optymistka. Z cudownym mężem i wspaniałymi kocurami. Po prostu szczęśliwa.