Uwielbiam dania, które mogę ugotować w jednym garnku! Nie trzeba później zmywać miliona garów :) Unikam niepotrzebnych nerwów, a jedzenia jest dużo i bardzo smaczne. O. Dzisiaj wymędrkowałam Boloński garnek z repertuaru Winiary Pomysł na…
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 op. Winiary Pomysł na … Boloński garnek
- 500 g makaronu – rurek
- 300 g pieczarek
- 2 puszki pomidorów krojonych z puszki
- 300 g sera żółtego
Przygotowanie jest banalne:
Myjemy pieczarki i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy mięso na małej ilości oleju. Dodajemy do niego pieczarki i razem smażymy jeszcze kilka minut, żeby pieczarki zrobiły się mniejsze. W tym czasie do miski wlewamy 1 litr wody, dodajemy dwie puszki pomidorów i proszek z obu saszetek. Wszystko razem mieszamy i wlewamy do mięsa z pieczarkami. Do tego dodajemy surowy makaron, mocno mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Po zagotowaniu dusimy całość jeszcze przez jakieś 15-20 min i już :) Ja podaję ze startym żółtym serem, bo wszystko co bolońskie jest pyszne z żółtym serem! Nic tylko jeść :)
P. bardzo smakowało i ja też się z radością zajadałam :) Polecam jeżeli ktoś nie ma czasu na tworzenie długich przepisów. No :)
3 komentarze
JA również bardzo go polecam. BArdzo prosto go przyrządzić a co najwazniejsze jest przepyszny i naprawdę można się nim najeść ! w skali 0-10 …. 11 ! :)
fakt, jest faktem że boloński garnek jest dobry :)
Też próbowałam tego przepisu i na prawdę jest smacznie :)) Mój brat stwierdził, że bardziej mu smakuje niż spaghetti :) A.J.