Zawsze lubiłam smaki ziołowe z wyczuwalną nutą czosnku i właśnie to danie idealnie trafia w mój gust :) Robi się je szybko, a podane z kus-kusem jest bardzo sycące. Nie mówiąc o tym, jakie jest smaczne.
Czego potrzebujemy?
- 1 op Winiary Pomysłu na… kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 200 ml wody
- 200 ml śmietanki 12%
- kus-kus (albo ryż jak ktoś woli)
Przyrządzanie rozpoczynamy od pokrojenia na małe kawałki kurczaka. Następnie smażymy go na patelni do lekkiego zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy sos. Do miski wlewamy śmietankę i wodę, dosypujemy zawartość saszetki i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy sos do kurczaka i dusimy przez ok 5 min pod przykryciem. W czasie duszenia przygotowujemy kus-kus. O i gotowe :)
Wygląda ładnie, jest mokre i bardzo smaczne :)
Na zdjęciach nie za bardzo widać kaszkę, bo uwielbiamy z P. dużą ilość sosiku :)
2 komentarze
Muszę wypróbować bo wygląda apetycznie :)
Polecam również przepis z Kamisu "Kurczak w sosie prowansalskim" :)
Bardzo podobny do tego własnie i dobrze smakuje :)