Zawsze lubiłam smaki ziołowe z wyczuwalną nutą czosnku i właśnie to danie idealnie trafia w mój gust :) Robi się je szybko, a podane z kus-kusem jest bardzo sycące. Nie mówiąc o tym, jakie jest smaczne.

Czego potrzebujemy?

  • 1 op Winiary Pomysłu na… kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 200 ml wody
  • 200 ml śmietanki 12%
  • kus-kus (albo ryż jak ktoś woli)
Przyrządzanie rozpoczynamy od pokrojenia na małe kawałki kurczaka. Następnie smażymy go na patelni do lekkiego zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy sos. Do miski wlewamy śmietankę i wodę, dosypujemy zawartość saszetki i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy sos do kurczaka i dusimy przez ok 5 min pod przykryciem. W czasie duszenia przygotowujemy kus-kus. O i gotowe :) 

Wygląda ładnie, jest mokre i bardzo smaczne :)
Na zdjęciach nie za bardzo widać kaszkę, bo uwielbiamy z P. dużą ilość sosiku :)

2 komentarze

  1. Polecam również przepis z Kamisu "Kurczak w sosie prowansalskim" :)

    Bardzo podobny do tego własnie i dobrze smakuje :)