Dzisiaj bardzo krótki post o mojej próbie kulinarnej, która powstała z resztek, znalezionych w lodówce. Już dawno temu, bo jeszcze w czasie kiedy mieszkałam z P. Nie wygląda to zbyt dobrze, ale smakuje wyśmienicie :)
Pierożki francuskie :) |
Cóż będzie potrzebne:
- pieczarki
- szynka
- cebula
- ciasto francuskie
- przyprawy
I cóż? Wykonanie jest banalne:
Kroimy na małe kwadraciki szynkę, pieczarki na plasterki i cebulę w półksiężyce :) Wszystko razem podsamażamy do zeszklenia. Następnie ciasto francuskie kroimy na paski (takiej wielkości jakiej chcemy mieć pierożki). Na połówkę każdego paska nakładamy około łyżki farszu i posypujemy wybranymi przyprawami (u mnie były to zioła prowansalskie). Składamy pasek na pół i zaklejamy na bokach. Pierożki wkładamy do rozgrzanego do ok 200 stopni piekarnika i pieczemy do wyrośnięcia ciasta i lekkiego zarumienienia. Dobrze smakują na ciepło, ale jeszcze lepsze są po ostygnięciu :)
Smacznego :)
5 komentarzy
o moja mamusia robi takie same:P są przepyszne
@Weronik – chętnie wpadnę :)
Jest pyszne, to prawda :)
mniaaam :D, smaka mi narobilas :D
zapraszam Do Mnie na Konkurs!
pychota :)