Dzisiaj będzie przepis na idealne danie na jesienny wieczór. Wspaniale, delikatnie smakuje. Do tego bardzo szybko się je przyrządza. O czym mówię? O paprykach faszerowanych kuskusem :) Przepis pochodzi z Przepisy czytelników (nr 8/2012) – autorką jest Iwona Brzozowska z Poznania.

papryki faszerowane kuskusem

Czego potrzebujemy:

  • 4 papryki
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 1 jajko
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • pęczek szczypiorku
  • tymianek
  • bazylia
  • sól i pieprz
papryki faszerowane kuskusem

Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i szklimy.

papryki faszerowane kuskusem

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 

papryki faszerowane kuskusem

Pomidory dodajemy do cebuli i czosnku na patelni. W międzyczasie pierś z kurczaka myjemy i kroimy także w drobną kostkę. 

papryki faszerowane kuskusem

Kurczaka dodajemy do farszu na patelni (oczywiście, cały czas podgrzewamy i mieszamy). Do tego dodajemy jajko, sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, bazylia). W tym czasie przygotowujemy kuskus według instrukcji na opakowaniu.

papryki faszerowane kuskusem

Na końcu do całego farszu dokładamy kuskus. Następnie myjemy papryki, wycinamy ich środki. I każdą połówkę napełniamy farszem. Papryki wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok 20 min w temperaturze 200 stopni. Można ozdobić szczypiorkiem :)

Całość wygląda tak:
papryki faszerowane kuskusem

Smacznego :)

10 komentarzy

  1. takie kuszenie i to z samego rana, bez śniadania powinno być karane ;)

  2. Uwielbiam faszerowane warzywka, więc na pewno spróbuję też Twojego przepisu :)