Dzisiaj będzie przepis na idealne danie na jesienny wieczór. Wspaniale, delikatnie smakuje. Do tego bardzo szybko się je przyrządza. O czym mówię? O paprykach faszerowanych kuskusem :) Przepis pochodzi z Przepisy czytelników (nr 8/2012) – autorką jest Iwona Brzozowska z Poznania.
papryki faszerowane kuskusem |
Czego potrzebujemy:
- 4 papryki
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- olej
- 1/2 szklanki kuskusu
- 1 jajko
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- pęczek szczypiorku
- tymianek
- bazylia
- sól i pieprz
papryki faszerowane kuskusem |
Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i szklimy.
papryki faszerowane kuskusem |
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
papryki faszerowane kuskusem |
Pomidory dodajemy do cebuli i czosnku na patelni. W międzyczasie pierś z kurczaka myjemy i kroimy także w drobną kostkę.
papryki faszerowane kuskusem |
Kurczaka dodajemy do farszu na patelni (oczywiście, cały czas podgrzewamy i mieszamy). Do tego dodajemy jajko, sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, bazylia). W tym czasie przygotowujemy kuskus według instrukcji na opakowaniu.
papryki faszerowane kuskusem |
Na końcu do całego farszu dokładamy kuskus. Następnie myjemy papryki, wycinamy ich środki. I każdą połówkę napełniamy farszem. Papryki wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok 20 min w temperaturze 200 stopni. Można ozdobić szczypiorkiem :)
papryki faszerowane kuskusem |
Smacznego :)
10 komentarzy
takie kuszenie i to z samego rana, bez śniadania powinno być karane ;)
miałam inny przepis na faszerowaną papryke ale ten chetnie wypróbuje ;)
Ale mi smaka narobiłaś! Mniam, mniam. :)
mmm pięknie wyglądają :)
Ale mi apetytu narobiłaś!
Mmmm chętnie wypróbuję na weekend :))
Uwielbiam faszerowane warzywka, więc na pewno spróbuję też Twojego przepisu :)
Ależ apetycznie to wygląda:)
o rany ślinka cieknie:D
wyglądają zacnie :D