Bardzo chciałabym mocniej zagłębić się w kuchnię włoską, ale nie taką z saszetek i słoików, tylko talko prawdziwą ichniejszą. Przemawia za tym uwielbienie P. do wszelkich włoskich smaków. Mam wrażenie, że jedyną przeciwnością jest fakt, że włoskie obiady nie nadają się raczej do podgrzewania w pracy, najlepiej smakują na świeżo od razu po wyjęciu z pieca lub z patelni. A może jest jakiś sposób na makaron czy pizzę, o którym nie wiem? Pomocy!

Pasta z pomidorami, pesto i bazylią
Wczoraj była jedna z pierwszych prób do samodzielnego makaronu bez sosu ze słoika (jak to zwykle bywa przy wszelkich spaghetti). Okazało się, że nie jest to wcale trudne, a do tego niesamowicie szybkie w przygotowaniu. Nic tylko robić i jeść.
Zapewne dla większości z Was ten „przepis” to całkowita oczywistość – dla mnie jednak to wydarzenie na miarę odkrycia Ameryki. Byłam (i chyba nadal jestem) totalnie zaskoczona.

Pasta z pomidorami, pesto i bazylią
No dobrze, ale cóż ja takiego zrobiłam? Ano ugotowałam al dente makaron trójkolorowy (o taki) i zostawiłam go na durszlaku. W tym czasie na patelni na oliwie z pestek winogron podsmażyłam kilka (tak ok. siedmiu) ząbków czosnku i trzy ostre papryczki. Po kilku minutach wrzuciłam na patelnię makaron, dodałam kilka przekrojonych na pół pomidorków i kilka łyżeczek pesto bazyliowego (niestety takiego ze słoiczka, bo nie próbowałam jeszcze zrobić swojego). Na koniec dorzuciłam jeszcze kilka listków bazylii i wszystko posypałam startym parmezanem.

Muszę powiedzieć, że wyszło wspaniałe! Pamiętajcie tylko, żeby dodać sporo oliwy, bo inaczej danie będzie za suche. Z drugiej strony, to też kwestia gustu :)

Pasta z pomidorami, pesto i bazylią

Znacie może jakieś proste przepisy na pesto i inne makarony dla początkującej wielbicielki włoskich smaków? Tylko im prostsze i szybsze tym lepiej :)

3 komentarze

  1. Uwielbiam włochy i tam jeżdże raz na rok na wakacje. Jednak to danie jest pięknie kolorowe, bo czasami w restauracjach same śmietanowe makarony szare są.

  2. aż ślinka cieknie, kocham włoską kuchnię, bazuje na kilku głównych składnikach, z których można wyczarować niezwykłe i smaczne dania.