Sylwester w domu to zawsze stres. Bo przyjdą znajomi, przyjaciele, rodzinka i przecież trzeba ich czymś poczęstować. Zaczyna się nerwowe poszukiwanie przepisów na sylwestrowe przekąski, które zwykle kończy się chaosem i nadmiarem informacji. Dlatego postanowiłam zebrać wszystkie pomysły w jednym miejscu i mieć je zawsze pod ręką. Tak jest łatwiej i mniej stresująco. Mam nadzieję, że Tobie też taka baza się przyda.
Tortillowe wrapy
Składniki:
- placki tortilli
- serek almette ziołowy
- polędwica sopocka
- sałata lodowa
Placek smarujemy serkiem almette, kładziemy na niego liście lodowej sałaty. Potem na środku układamy trzy plastry polędwicy sopockiej. Zawijamy i kroimy na „plastry”. Przekłuwamy wykałaczką. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.
Rukolowa szynka
Składniki:
- szynka parmeńska (albo serrano – nam bardziej smakuje)
- rukola
Wykonanie jest banalne. Rukolę owijamy szynką i przekłuwamy wykałaczką. Proste i szybkie!
Sałatka makaronowa (bardzo sycąca!)
Składniki:
- 2 zupki chińskie Vifon (złoty kurczak – rosół)
- 2 ząbki czosnku
- świeży ogórek
- 3 papryki (w różnych kolorach)
- kostka (25 dag) szynki
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- przyprawy (z zupki chińskiej)
- mały słoik majonezu
Zalewamy makaron gorącą wodą i czekamy pięć minut. Odlewamy wodę i nie dodajemy przypraw. Miażdżymy czosnek, kroimy ogórka, paprykę i wędlinę w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z makaronem, dodajemy przyprawy z zupek (ale tylko te suche, bez tłuszczu) i zagęszczamy majonezem.
Mini pizze
Składniki (w zasadzie pełna dowolność):
- ciasto francuskie
- zioła prowansalskie
- keczup
- ser żółty
- dodatki: pepperoni, oliwki, kapary, pieczarki itp. itd.
Ciasto francuskie dzielimy na małe prostokąty. Każdy z nich smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Potem układamy wszystkie dodatki i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do urośnięcia ciasta i zarumienienia sera. Pyszne na ciepło i zimno :)
Deska serów
Składniki (pełna dowolność):
- kostka żółtego sera
- kostka camemberta
- kostka brie
- kostka jakiegoś sera pleśniowego
- miseczka oliwek
- + sosy: czosnkowy, 1000 wysp, słodki sos chilli
Quesadilla
Składniki (na 32 trójkąty):
- 8 placków tortilla (ja używam tych z Biedronki)
- 3 duże pomidory
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka kolendry (od biedy może być pietruszka)
- 1,5 łyżki octu białego winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz i cukier
- 150g sera żółtego (najlepiej cheddar)
Salsę przygotowujemy najlepiej kilka godzin przed podaniem i wstawiamy do lodówki, żeby smaki się porządnie przegryzły. Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy dwa ząbki czosnku i kolendrę. Wszystko mieszamy i dodajemy ocet i oliwę, a także sól, pieprz i odrobinę cukry (żeby podbić smak pomidorów). Wszystko mieszamy i chowamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ścieramy żółty ser na grubych oczkach. Bierzemy placek tortilli i na połowę wykładamy salsę, posypujemy serem i składamy placek na pół. Dociskamy i wrzucamy na suchą patelnię. Podsmażamy z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i kroimy jeden placek na cztery trójkąty.
Danie jest pyszne na ciepło i zimno.
Szaszłyki caprese
Składniki:
- pomidorki
- mini-mozarelle
- bazylia
Nadziewamy składniki na wykałaczki ;) To jest po prostu imprezowa wersja najlepszej sałatki caprese. Do koreczków można dodać jeszcze oliwkę, bo bardzo dobrze się komponuje.
French-dogi
Składniki:
- ciasto francuskie
- frankfurterki (albo parówki)
- ketchup
- zioła prowansalskie
- pestki słonecznika
- opcjonalnie dodatki – oliwki, ser żółty
- jajko
Ciasto kroimy w duże prostokąty. Środek smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Dodajemy też wszystkie dodatki i kiełbaski. Zawijamy i zaklejamy ciasto francuskie. Z wierzchu smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy do czasu urośnięcia i zarumienienia ciasta.
ZOBACZ WSZYSTKIE MOJE PRZEPISY
Znasz może jakieś fajne, tanie i szybkie przepisy na przekąski sylwestrowe?
Comments are closed.